<<vissza

Téli tárolás

A megfelelő tárolás tavasszal sok vesződségtől és nem várt költségtől kímélhet meg minket. Ebben a témakörben igencsak ellentmondó tanácsokat, javaslatokat lehet hallani.
Hogyan is járjunk el?
Első nekifutásra vigyük el a gépet olajcserére. Sokan úgy gondolják, hogy ezt a szezon elején kell elvégezni. Ez téves elképzelés. A használat során az olaj, különböző megpróbáltatásnak van kitéve, miáltal elhasználódik és szennyeződés, némi víz kerül bele. Nem ildomos ebben az olajban áztatni az alkatrészeket majd fél éven keresztül. Ha ez megvan alaposan tisztítsuk meg az egész motort. Különösen figyeljünk a nehezen hozzáférhető helyekre, ahol könnyen lerakódik némi sár, olajjal keveredett szennyeződés, ami elősegíti a korrodálást. A króm, bõr, gumi tartozékokat érdemes az adott anyagnak megfelelő ápolószerrel átkenni. Ezután toljuk fedett helyre, emeljük meg, és középen bakoljuk alá. Ezáltal tehermentesítjük a teleszkópokat és a gumikat, de csak annyira, hogy a kerekek némileg támaszkodjanak a talajon, ne lógjanak a levegőben. Az üzemanyag tartályt töltsük tele, a benzincsapot - ha van - zárjuk el, karburátor-úszóházakból - ha van (mármint ház és lehetőség rá) - engedjük le az üzemanyagot. Vízhűtéses motoroknál ellenőrizzük a fagyállót. Az akkumulátort szereljük ki, és a sarukat, érintkezőket vékonyan zsírozzuk meg. Az akkumulátort fűtött helyen tároljuk, nem árt havonta egyszer tölteni is egy kicsit. A lánchajtással rendelkezők, a láncot tisztítás után alaposan fújják be láncápoló spay-vel. Érdemes a kipufogót is ronggyal betömni, ezzel is óvjuk az esetleges párakicsapódásoktól.
Miután ezekkel megvagyunk takarjuk le a gépet, ha fedett helyen tároljuk lehetőleg olyan anyaggal, ami légáteresztő.
Ezután, azzal a nyugodt tudattal, hogy mi megtettük a töllünk telhetőt, igyunk egy sört, és várjuk a tavaszt.

A téli hónapokban, akinek van rá módja néha beröffentheti a motort. Arra azért ügyeljünk, hogy ez legalább az üzemmeleg hőfok elérése után 5-10 percig tartson. Elszántabb egyének meg is járathatják, de ez már az eszkimó vérmérséklet kérdése.
-Mezcal-

<<vissza