<<vissza


Harley-Davidson 2011 Blackline

Minap az egész magyar, független motoros platform a HD Blackline-tól volt hangos:
"…stílusos a bobber-kultúrát a fiatalosabb építési módokkal vegyítõ", "…szilárd mint az acél, kemény mint a vas, fekete…", "…Fényezése hatásosan emeli ki a részleteket" ,bla-bla-bla-bla-bla-bla-bla-bla-bla-bla-bla-bla-bla-bla….

Azt hiszem mára már mindenkinek világos, hogy a HD elkötelezett híve vagyok, ám most némi kritikával kell illessem õket.
M
indenekelõtt egy megjegyzés. Úgy tûnik bevett szokás lett, hogy a következõ évben megjelenõ modelleket elõre pár hónappal bemutatják, majd év közben bedobnak még néhányat. Ez biztos jó reklámfogás, de engem kib..szottul idegesít. Ha mondjuk június körül hoznak elõ valamit, rá lehet még fogni, hogy "jaj most lett kész", na de február elején.
"AAAAnyádpíííííícs…ját" mondaná egy régi szakoktatóm.

Na és akkor a motor:
Hossz: 2410 mm, Ülésmagasság: 660 mm, Tank: 18,9 l, Száraz tömeg: 294 kg., Blokk: léghûtéses, Twin Cam 96, Lökettérfogat: 1584 ccm, Nyomaték: 125 Nm/3500.
Hát igen! Alacsony is, bobberes is, be is illik a dark custom irányvonalba, sõt még az is lehet, hogy az építõk álma, de amúgy mi a szar ez kérem?
Maradék alkatrész felhasználási tanulmány? Innen-onnan leemeltünk valamit? A tankpanelt meg melyik sarki 1dolláros boltból szerezték?

Hirtelen felindulásomban egyáltalán nem értettem mit akarnak ezzel.
Elõször is: tavaly jött ki a Dyna Wide Glide, ami leszámítva a hátsó rugóstagokat szinte ugyanúgy néz ki. Plusz sokkal átgondoltabb tervezést sejtet, olcsóbb, fiatalosabb és jobban motorozható. Másodszor: minek kellett megszüntetni a jó öreg Night Train-t, ami softailben szintén hasonló jellegû, de sokkal kifinomultabb vas volt. Aki abból nem tudott építeni az ne is erõltesse. Ekkor megvilágosodtam és rátaláltam a Blackline születésének miértjére. Ha megnézzük az aktuális softail kínálatot csak nagy vaskos cirkálókat találunk. Hiányzott egy hagyományos, lendületes, nosztalgikusan merevvázat idézõ motor, amit anélkül lehet faragni, hogy a sarokba megmaradjon egy halom sárvédõ, hatalmas lámpák, nagy ülések, sehova se jó indexek, és pufi kerekek. (A rocker-t most hagyjuk! Jó? Te se gondolod komolyan.)
Ez lett a Blackline. Gyakorlatilag mondvacsinált koncepció szerint összedobált alkatrészek halmaza, amit átalakítás elõtt nem kell sokat bontani, hogy egy tiszta alapot kapj. Talán, ha ebbõl a szemszögbõl nézem még nekem is tetszik…

Egy frááászt!!
Kérem vissza a Night Traint!

 


Wide Glide


Blackline

Night train

Blackline

<<vissza